Vilket är det bästa stålet för en kniv? Det är en fråga som visar sig ställas regelbundet. Ändå är svaret alltid detsamma, nämligen att det beror på användningssammanhanget. Med andra ord finns det inget som heter det bästa stålet, utan snarare ett stål som är anpassat till en mycket specifik användning . Det verkar faktiskt logiskt att ett stål som används i köket inte skulle vara lika effektivt för utomhusbruk.
För en nybörjare är allt detta något komplext, vilket är just därför du läser den här sidan. Nedan hittar du en lista över de viktigaste komponenterna att vara uppmärksam på för att se till att du väljer rätt stål , anpassat till hur du använder en
:
-
Den skärpa som är mer allmänt känd som HRC (Rockwell) hårdhet. Ett stål kan ha en hårdhet på 67HRC, vilket är mycket hårt, medan ett “mjukt” stål har en hårdhet på 55HRC.
-
Den resiliens eller styrka . Detta innebär stålets motståndskraft mot brott. Det bör noteras att ju hårdare ett stål är, desto sprödare är det. Du bör dock också ta hänsyn till
- bladets form
-
Den hållfasthet som är stålets förmåga att kunna motstå oxidation eller till och med rost. Faktum är att vissa stål kräver mer underhåll än andra, så det är bäst att vara påläst för att undvika obehagliga överraskningar.
-
Värmebehandlingen är en faktor som påverkar de komponenter som nämns ovan, och i synnerhet hårdheten.
-
Den slipning , eftersom inte alla stål är lika när det gäller slipning eller ens slipning. Återigen måste du veta detta för att undvika misstag.
samt dess tjocklek, eftersom ju tjockare kanten är, desto mindre sprött blir stålet.
Att välja rätt stål är en fråga om kompromiss, eftersom inget stål kommer att vara supervassa, superfjädrande och mycket rostfria på samma gång. Vissa kommer att vara vassa men spröda, och vice versa, därav behovet av att identifiera dina behov . Naturligtvis är vissa stål av högre kvalitet än andra, och det finns stål i alla prisklasser. Att känna till din budget är också viktigt, eftersom kvalitetsstål kan vara ganska dyrt, men lyckligtvis finns det bra kompromisser.
Förstå rollen av kemiska element i stål
Du bör veta att stål till största delen består av järn samt kol . Andra kemiska element kan dock läggas till för att modifiera stålets egenskaper. Var säker på att du inte behöver vara en erfaren kemist för att läsa resten av detta stycke. Nedan hittar du de viktigaste kemiska grundämnena som du sannolikt kommer att stöta på.
Kol
Med atomnummer 6 och symbol C är kol ett avgörande element i valet av stål för en vikkniv eller kökskniv. Detta beror på att kolhalten är nära kopplad till skäreggenas kvalitet . Som du kan se, ju högre kolprocent, desto bättre skärkvalitet. Men förresten, vad är en hög kolhalt? Svaret är från 0,6% och uppåt.
Köksknivarnas blad har ofta en hög kolhalt så att de är mycket vassa och hållbara över tiden (mycket mindre slipning). Var dock försiktig, eftersom de inte kan gå i diskmaskinen och måste torkas omedelbart efter tvätt.
Krom
Atomnummer 24 och symbol Cr. Kromet spelar en viktig roll i rostfriheten , eller korrosionsbeständigheten om man så vill. Ett stål beskrivs som rostfritt när andelen krom är över 13% . Tricket för att enkelt identifiera krominnehållet är att titta på siffran efter Cr-symbolen. Ta 8Cr13MoV-stål som exempel, siffran efter Cr-symbolen är 13, så det finns 13% krom.
Molybden och vanadin
Nr 42 respektive 23, symbol Mo och V. Molybden påverkar främst hårdheten , medan vanadium ger den styrka men framför allt elasticitet . Det är detta som gör stålet mindre sprött vid användning. Den molybden är ofta förknippad med vanadium , när vi tittar på deras fördelar, förstår vi snabbt varför, de är mycket komplementära. Observera att de i allmänhet finns i mycket små mängder, vilket är långt ifrån att vara ett hinder för deras effektivitet.
Volfram
Atomnummer 74, symbol W. Termen volfram betyder “tung sten”, så det är lätt att se varför den ökar hårdheten samt slagtåligheten . Dessutom används detta kemiska element av ett stort antal
. Faktum är att wolfram har en stark slipkraft , varför den används så mycket av knivslipning och skärpningssystem.
Kobolt
Nr 27 i det periodiska systemet för grundämnen, kobolt ( symbol Co ) har liknande egenskaper som volfram som vi just har pratat om. Det förbättrar också hårdheten samt slagtåligheten , samtidigt som det fungerar som ett bra “bindemedel” för de olika grundämnena i stål. Kobolt är därför av intresse för slutanvändaren av kniven, men också för skäraren eller till och med smeden under tillverkningsprocessen.
Mangan
Atomnummer 25, symbol Mn, mangan är mycket mångsidigt eftersom det ökar slitstyrka och slagseghet , men även elasticitet samt hårdhet . Man måste därför vara försiktig så att man inte använder för mycket mangan, eftersom det inte kan upprepas tillräckligt ofta, men för mycket hårdhet gör stålet sprödare. Mangan är också uppskattat för sina deoxiderande egenskaper , eftersom syre är skadligt vid ståltillverkning.
Kisel
Atomnummer 14, symbol Si, kisel är ett grundämne som ger övergripande styrka (draghållfasthet, slitstyrka men även kallhårdhet). Det har därför sin plats i bestick.
Nickel
Med atomnummer 28 och symbolen Ni talar vi faktiskt om nickel . När det gäller egenskaper liknar det mangan och hjälper smeden att smida stål exakt. Som du har förstått ger nickel därför värdefull hjälp vid tillverkning av stål och därmed knivbladet.
Observera att andra legeringar kan hittas i stål, såsom kväve, koppar, titan … Ovanstående lista är förvisso relativt komplett, men inte uttömmande.
De viktigaste stålen i dina knivblad
Nu när du känner till de olika kemiska elementen i stål bör du redan kunna se lite tydligare. Ett stål skiljer sig från ett annat i mängden kemiska element som det har; det är en fråga om proportioner. Dessutom kan vissa grundämnen saknas eller tvärtom vara närvarande för att förbättra stålets egenskaper. Här är en tabell som visar den kemiska sammansättningen av de viktigaste stålen som används i bestick :
- Stål – %Krom – %Kol – %Molybden – %Vanadium – %Nickel – %Kobolt – %Mangan – %Silikon – %Väte – %Volfram – Hårdhet HRC
- D2 – 12.00 – 1,55 – 0,80 – – – 0,40 – 0,40 – – – 61-62
- 420J2 – 14.00 – 0,15 – – – 1,00 – – 1,00 – 0,60 – – – 53-54
- 8Cr13MoV – 13,00 – 0,80 – 0,30 – 0,20 – – 1,00 – 1,00 – – – 58
- 12C27 – 13,50 – 0,60 – – – – 0,40 – 0.40 – – – 57
- 19C27 – 13,50 – 0,60 – – – – 0,65 – 0,40 – – – 59-60
- CPM-S90V* – 14,00 – 2,30 – 1,00 – 9,00 – – – 0,50 – 0,50 – – 0,40 – 61
- 14C28N – 14.00 – 0,62 – – – – 0,60 – 0,20 – 0,11 – – 58-59
- 154-CM – 14,00 – 1,05 – 4,00 – – – – 0,50 – 0,30 – – – 59-60
- RWL-34* – 14,00 – 1,05 – 4,00 – 0,20 – – – 0,50 – 0.30 – – – 60-61
- 1,4116 – 14,80 – 0,50 – 0,60 – 0,25 – – – 0,40 – 0,50 – – – 56-57
- 420 – 14,00 – 0,40 – 0,25 – – – – – – – – – 54-56
- VG-1 – 14.00 – 1,05 – 0,40 – 0,20 – 0,50 – – 0,50 – 0,50 – – – 60
- 420HC – 14,00 – 0,46 – – 0,30 – – – 0,40 – 0,40 – – – 57
- CPM-S35VN* – 14,00 – 1,34 – 2,00 – 3,00 – 0.40 – 0,50 – 0,50 – 0,50 – 0,50 – 0,40 – 60
- CPM-S30V* – 14,00 – 1,45 – 2,00 – 4,00 – – 0,40 – 0,40 – 0,11 – – 62
- AUS-8 – 14,50 – 0,80 – 0,30 – 0,25 – 0,50 – – 1.00 – – – – 58-59
- AUS-10 – 14,50 – 1,00 – 0,30 – 0,25 – 0,50 – – 1,00 – – – – 59-60
- SGPS* – 15.00 – 1,40 – 2,80 – 2,00 – – 0,40 – 0,40 – 0,50 – – – 62
- VG-10 – 15.10 – 1,10 – 1,10 – 0,20 – – 1,50 – 0,50 – 0,60 – – – 59-60
- CPM-S110V* – 15,25 – 2,80 – 2,25 – 9,00 – – 2,50 – – – 3,00 – – 61
- H1 – 16,00 – 0,15 – 1.00 – – 8,00 – – – 4,00 – 0,12 – – 57-58
- CTS-XHP* – 16,80 – 1,60 – 0,80 – 0,45 – 0,35 – – 0,50 – 0,40 – 60-61
- N690Co – 17,00 – 1,07 – 1,10 – 0,10 – – – 1,50 – 0.40 – 0,40 – – – 59-60
- 440A – 17,00 – 0,65 – 0,75 – – – 1,00 – – – – 56-57
- 440B – 17,00 – 0,85 – 0,80 – 0,10 – – – 1,00 – – – – 58
- 440C – 17.00 – 1,10 – 1,00 – – – – 1,00 – 1,00 – – – 60
- N680 – 17,30 – 0,54 – 1,10 – 0,10 – – – 0,40 – 0,45 – 0,20 – – 53-56
- 9Cr18MoV – 18,00 – 0,90 – 1,20 – 0.10 – 0,60 – – 0,80 – 0,80 – – – 58-59
- ELMAX* – 18,00 – 1,78 – 1,00 – 3,00 – – – 0,30 – 0,80 – – – 61
- CPM-20CV* – 20,00 – 1,90 – 1,00 – 4,00 – – – – 0.60 – 59
- CTS-204P* – 20,00 – 1,90 – 1,00 – 4,00 – – – – – – – 0,65 – 59-60
- M390* – 20.00 – 1,90 – 1,00 – 4,00 – – – 0,30 – 0,70 – – 0,60 – 60-61
- ZDP-189* – 20.00 – 3,00 – 1,30 – 0,10 – – – – – – – – – 65-67
Som information kan nämnas att de stål som följs av symbolen * härrör från pulverteknologi . Enkelt uttryckt är detta en modern teknik som gör det möjligt att utforma stål genom sintring , och inte smältning som normalt är fallet.
Hur väljer du rätt stål till din kniv?
Du har nu en gedigen kunskap om stål, vilket kommer att hjälpa dig att göra rätt val. Det finns dock en fråga som bara du har svaret på, nämligen användning eller användning . Detta kriterium är avgörande för att välja rätt stål för bladet på din framtida kniv .
För klassisk vardagsanvändning
Din kniv kommer i huvudsak att användas för att utföra vardagliga uppgifter ? Som att öppna ett paket som du har fått eller skära ett ark papper eller kartong. Så det finns ingen anledning att välja ett mycket starkt stål, vi råder dig att fokusera på korrosionsbeständighet samt lätthet att slipa . Detta innebär att bladet inte kräver mycket underhåll, vilket är perfekt för allas knivar. Om budgeten är begränsad kan rostfritt stål 8Cr13MoV vara att föredra, om den är mer omfattande kan CPM-S30V , M390 Böhler eller till och med VG-10 väljas. Vi vill lyfta fram det faktum att 8Cr13MoV används i stor utsträckning på Byrd Knife av Spyderco. Stålet N690Co , som på sätt och vis är den europeiska versionen av VG-10, är mycket populärt för sin mångsidighet, så det passar perfekt för EDC-användning.
För överlevnad och bushcraft
Om du har en äventyrares själ kommer du förmodligen att skaffa dig en överlevnadskniv, eller bushcraft, kalla det vad du vill. Även om Outdoor är ett relativt stort område måste denna typ av kniv vara robust på grund av att bladet sannolikt kommer att utsättas för mycket stress för att utföra ibland komplexa, svåra uppgifter. En god styrka förhindrar att stålet bryts lätt och därmed snabbt. Att det är enkelt att slipa är också viktigt, eftersom underhållet utomhus är svårare än hemma! För utomhusbruk, t.ex. överlevnad, rekommenderar vi kolstål 1095 som har utmärkt stöttålighet och mekanisk styrka. Vi kunde också ha nämnt D2-stål eller ännu bättre, dess förbättrade version, Sleipner . Naturligtvis är det viktigt att välja en fast kniv, inte en hopfällbar kniv om du föredrar det.
För jakt
Att välja stål till bladet på en
är aldrig lätt. När allt kommer omkring beror valet mellan rostfritt stål och kolstål på dig, eller snarare din förmåga att slipa samt din känsla för underhåll. Ett kolstålsblad är förvisso hårdare och vassare, men det utsätts också för påfrestningar som korrosion från vatten eller till och med blod från slaktade, öppna djur. Detta kan vara ett utmärkt val, men bladet måste torkas rent efter varje användning, annars kan fläckar uppstå. Om du inte tänker rengöra bladet omedelbart efter användning är det bäst att ta det säkra före det osäkra genom att välja ett blad av rostfritt stål . Du bör dock vara medveten om att din jaktkniv kommer att vara mindre lätt att slipa än med ett kolblad. Jaktvänner, ni vet allt: det är upp till er att göra ert val med full kännedom om fakta!
För den maritima världen
Är du sjöman till yrket? Eller har du en aktivitet eller hobby som är relaterad till vatten eller den maritima världen? Det kan till exempel vara fiske, kajakpaddling eller att bo ombord på en båt. För den här typen av användning är ett utmärkt val alltid H1-stål eftersom det har fördelen att vara 100% rostfritt . Så du behöver aldrig vara rädd för att tappa din kniv i vattnet igen!
Stål till alla priser
Som med allt annat har varje stål, beroende på dess kvalitet, dess egenskaper, ett pris på marknaden . Rostfritt eller kolstål, priset kan variera enormt. I allmänhet gäller att ju högre pris, desto högre kvalitet, det finns också bra valuta för pengarna (Sandvik 12C27-stål eller AUS-8). Så att investera i ett high-end-stål är mycket värt det, särskilt för krävande och initierade användare med ganska intensiv användning. Här är några exempel på high-end-stål som tillverkas av 3 olika företag: M390 från Böhler, CTS-204P från Carpenter samt CPM-20CV från Crucible Particle Metallurgy. Perfekt för dig som vill ha det bästa för dina knivar!