När det gäller fickbestick finns det en mångfald av bladtyper så det är inte lätt för alla att hitta rätt. Den här guiden hjälper dig att ta reda på mer om de olika bladformerna som en
kan ha. Naturligtvis skulle det helt enkelt vara omöjligt att upprätta en fullständig lista, eftersom det finns så många former. Det är därför vi kommer att fokusera här på det väsentliga genom att förklara, detaljera, de principiella typerna av fickknivsblad . I det andra stycket kommer vi att prata om kanten som går hand i hand med bladet. En kort guide som kommer att hjälpa dig mycket i ditt val av kniv!
Knivar: de viktigaste bladformerna
Innan vi listar de olika bladformerna ska vi förklara anatomin hos ett knivblad på ett mycket enkelt sätt med hjälp av ett diagram. Kanten motsvarar den nedre delen, den kan vara slät, tandad eller blandad som är fallet här. Du vet aldrig vilken skäregg du ska välja? Få inte panik, vi kommer att expandera på detta ämne i slutet av denna artikel.
ryggen är placerad mittemot skäreggen, så på bilden är det den övre delen. Bladets baksida är i allmänhet inte skarp för att fingrarna ska kunna trycka på den. Var dock försiktig, för för vissa typer av blad kan baksidan visa sig vara vass. spetsen är helt enkelt där skäreggen möter baksidan. Slutligen är en annan term att vara medveten om emouture . Denna term hänvisar helt enkelt till den del av bladet som krymper eller till och med tunnas ut, med en mer eller mindre uttalad vinkel.
Det rakeggade bladet
Det här är förmodligen den mest kända bladformen eftersom den är mycket lätt att identifiera på grund av sin helt raka rygg . Detta gör det möjligt för användaren att vila fingrarna på baksidan för att öka skärkraften. Det rätteggade bladet är uppskattat för sin mångsidighet, lämpligt för såväl skärning som perforering, genomborrning.
Bladet med droppspets
Om du har någon kunskap om knivar, bör droppspetsen stilen inte vara obekant för dig, eftersom det är en häftklammer i bestickvärlden. Den kännetecknas av en asymmetrisk spets med spetsen något lägre än skaftet. Drop Point-bladet kan också kallas för ett Bourbonnaise-blad även om det är ganska sällsynt att stöta på denna benämning. Denna typ av blad är bättre lämpad för borrning och perforering, även om det också är möjligt att skära. Inte att förväxla med spjutspetstypen, som vi ska skynda oss att presentera för dig.
Spjutspetsbladet
Den spjutspetsprofilen liknar droppspetsen. Med en skillnad, och det är en stor skillnad eftersom emouturen här är symmetrisk . Med andra ord, den här gången är spetsen mitt på skaftet. Bladet med spjutspets är mer aggressivt, kraftfullt och kan slipas antingen delvis eller helt på baksidan. En detalj som kan vara av intresse i vissa fall.
Klippspetsbladet
Typen clip point kännetecknas av en förhöjd bladspets , men framför allt en delvis genombruten rygg framtill. Detta gör att användaren kan skära, skiva, med enorm precision, även i de mest svåråtkomliga områdena. Detta är den största fördelen med knivbladet .
Bladet med släpspets
Den bakre spetsen är en profil som sitter i bladet på många
. Den är lätt att känna igen på sin starkt uppåtriktade frontkurva . Det släpande spetsbladet används för att flå, vilket är anledningen till att det är av stor nytta för applikationer som jakt. Den är idealisk för att flå döda djur, och detsamma gäller för fisk, vilket gör den till en formidabel allierad för fiskare.
Nålspetsbladet
Nål är en engelsk term som betyder nål efter översättning till franska. Som du säkert har förstått har nålspetsbladet fått sitt namn för att det liknar en nål och därför är mycket tunt. Det är perfekt för piercing och knivhugg, vilket förklarar varför det används så ofta i självförsvar.
Tantobladet
Den tanto profilen utrustar bladen på många taktiska knivar som uppskattas av militär och försvarspersonal. Den speciella egenskapen hos tantostilen är en rät egg , eller orundad om du föredrar det. En kniv med ett tanto blad har ett mer aggressivt utseende och ökad kraft. Nackdelen är att det är mer komplicerat att slipa den, men det kräver åtminstone lite teknik.
Det omvända tantobladet
Också känd som omvänd tanto , är omvänd tanto som du kanske har gissat en variant av den tanto vi introducerade tidigare. Emouturen är rak på ena sidan, medan den är rundad på den andra, vilket delvis bryter upp den “aggressiva” sidan. Den inverterade tanton är därför på sätt och vis den mjuka versionen av tanton.
Fårfotsbladet
Fårfotsbladet eller “Fårfoten” är ett av de enklaste att identifiera. Vad har det med får att göra, kanske du undrar? Helt enkelt att det ursprungligen användes för att skära deras hovar. Sheep Foot-bladet kännetecknas av en rät skäregg samt en böjd baksida vid spetsen. Det är mycket populärt hos besticktillverkarna MAM eller till och med Maserin och passar perfekt till att hugga med. Var dock försiktig, eftersom sheepsfoot-bladet inte är gjort för piercing.
WharnCliffe-bladet
Stilen WharnCliffe har en kuslig likhet med Sheep Foot-profilen. Skillnaden är att krökningen är längre, en mer uttalad avrundning kort sagt. Det amerikanska varumärket Spyderco använder regelbundet WharnCliffe-bladet för sina vikknivar . Det måste sägas att detta bidrar till att skapa en slående design. Denna typ av blad är utmärkt för att skära grenar.
Hur väljer du skäreggen på ditt knivblad
När du köper en ny vikkniv kommer samma fråga upp om och om igen. Ska du välja en slät eller tandad kant? Som så ofta beror svaret på dina användningsområden. För att hjälpa dig att göra rätt val kommer vi att förklara fördelarna och nackdelarna med de olika befintliga skäreggarna.
Slät kant, den mest exakta
Det slätaste bladet är det mest representerade. Som namnet antyder är dess kant helt slät, utan tandning om du föredrar det. Detta ger stor precision samt mycket rena snitt. Försök till exempel att skära ett A4-ark i horisontella rörelser, och du kommer att se att resultatet alltid blir mycket rent. Dessutom är skärpningen relativt enkel , en viktig punkt som ändå ofta underskattas när man väljer en vikkniv .
Den jämna skäreggen har dock också sina nackdelar, såsom svårigheter att skära fibrösa material som rep eller till och med plast.
Tandad egg, den mest kraftfulla
Tandad ,
eller tandad , kalla det vad du vill, det betyder samma sak. Det tandade bladet uppskattas för sin mångsidighet och framför allt sin förmåga att kunna såga med kraft framför allt rep och fina grenar. Den här skäreggen är idealisk för utomhusbruk. Tyvärr är det mer komplicerat att slipa en tandad skäregg. Dessutom tenderar skärningen att bli mindre exakt än med en slät egg.
Blandad egg, en intressant kompromiss
blandad egg ligger mellan slät och tandad, som titeln nämner är det ett mycket intressant alternativ. Det blandade bladet eller också kombo består av en slät del , och du kommer att ha förstått en tandad del . Knivar utrustade med denna typ av blad är extremt mångsidiga , vilket är lätt att förstå. Nackdelen är att det är mycket svårt att slipa och att skärytorna i vissa fall är för små.
Om du har läst guiden i sin helhet bör du nu vara en expert när det gäller knivblad! Som du säkert har insett finns det ingen bästa form eller vassaste egg, det viktiga är att identifiera dina behov och användningsområden för att göra rätt val.